Bemutatkozás


Az Oroszlányi Sportegylet Természetjáró Szakosztálya 2006-ban alakult.

Tagjai kezdetben elsősorban túrázással és teljesítménytúrázással foglalkoztak, az elmúlt pár évben a túrázásról áttevődött a hangsúly a terepfutásra és a hegyi kerékpározásra. Tagjai számos nagyszerű eredménnyel büszkélkedhetnek, többen többszörös Kinizsi 100 illetve egyéb 100 km feletti teljesítménytúra vagy terepmaraton, illetve Maraton, Félmaraton teljesítők, de az egyik tag lefutotta a több mint 200 km-es Balaton Szupermaratont is. Sokoldalúságukat jól mutatja, hogy a 2014-es évben a Csilletoló versenyen is jól szerepeltek, és az Oroszlány 60 éves várossá nyilvánításának jegyében megrendezett helytörténeti vetélkedőt is megnyerték.

A tagság nagy része emellett fanatikus szurkolója az OSE Lions kosárlabda csapatának. A Kószák évi egy-két alkalommal valamilyen környezettisztítási, környezetszépítési napot is szerveznek (Majk volt XX-as akna környékének,vagy a Haraszt-hegynek a megtisztítása, a Sportcsarnok környékének tisztítása, és ott növények ültetése, stb.).

2006-tól kezdődően 10 éven át rendeztük az Oroszlány 60 teljesítménytúrát. A túra csúcs időszakában 753 túrázó látogatott el hozzánk. A túrát szervezési problémák miatt 2016-ban megszüntettük.

A Kószák gondozásában indult útjára 2014-ben az ország első instant teljesítménytúrája a 77 kilométeres Vérkör 77 (bővebben: verkor.hu), amit gyalog, futva, vagy kerékpárral lehet teljesíteni. A túra bármikor teljesíthető. Teljesítéshez szükséges egy okostelefon amely alkalmas QR kód olvasására, és van rajta mobil internet előfizetés. Az ellenőrző pontoknál a fákon található QR kódokat kell a telefonon beolvasni.

A VérKör sikerén felbuzdulva alkottuk meg 2016-ban a 102 km-es Vércse instant túrát. 2018-ban pedig a 42 km-es SunSet eTrail instant futást indítottuk útjára.

Évente április első hétvégéjén rendezzük meg a VérKör teljesítménytúra változatát. A TT a VérKör útvonalán halad, de ellenkező irányban. Kizárólag előnevezéssel lehet indulni. A túra sikerét mutatja, hogy a létszámkorlát napokon belül betelik. 2015-óta rendezzük.

2015-ben rendeztük meg először a 24 órás váltófutást. Ezzel az volt a célunk, hogy Oroszlány és a környező városok kezdő-haladó futóit megmozgassuk. 3 km-es kört kell minimálisan teljesíteni. A váltóbot nem áll meg a 24 óra alatt. Évről-évre több futót vonz ez a rendezvényünk is.

Rengeteg ötlet van még a fejünkben, kérdés hogy mire lesz még időnk, energiánk!


Elérhetőségeink:
Oroszlányi Sportegylet
Cím: 2840 Oroszlány, Szent Borbála tér 2.
E-mail: info@koszak.hu